medici examineaza radiografie

Despre pediatrie și neonatologie

Pediatria şi Neonatologia sunt două specializări relativ tinere ale medicinei. Aceste ramuri au ca obiective prevenţia, depistarea, diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor pediatrice, dar şi monitorizarea micuţilor de la naştere până la 18 ani. 

Rolul medicului Pediatru şi a Neonatologului este dificil, întrucât implică multă responsabilitate, empatie, atenție şi acuratețe. Activitatea lor nu se limitează la monitorizarea bebeluşului şi a copilului, aceştia sunt direct implicaţi în procesul de creştere. Colaborează şi consiliază părinţii în toate etapele de dezvoltare, astfel ca micuţii să beneficieze de cea mai bună îngrijire. Oferă informaţii despre procesele de alăptare, hrănire, igienă. Tot aceştia sunt oamenii care, prin sfaturi utile și atitudine empatică, asigură sprijin şi linişte părinţilor, în episoadele de boală. Îi încurajează pentru a face faţă situaţiilor neașteptate şi a oferi copiilor îngrijire optimă. 

Care este rolul Medicului Neonatolog?

Neonatologul este prima persoană cu care intră în contact bebelușul, fiind instruit să asigure suport în timpul nașterii, iar activitatea acestuia continuă pe toată durata şederii pruncului în spital. În multe cazuri acesta poate urmări starea micuţilor şi după externare. 

Sarcina neonatologului este de a asigura supraveghere şi asistență la naștere, rolul acestuia este covârşitor, în special în cazul sarcinilor premature sau a celor cu risc. Activitatea lui influențează supraviețuirea şi viitorul micuţului implicând: colaborare interdisciplinară cu specialiştii în cazul sarcinilor cu risc sau a bebeluşilor încă nenăscuţi sau născuți și depistaţi cu diverse afecţiuni, monitorizarea complicaţiilor materne. Tot neonatologul asigură terapie respiratorie noninvazivă sau invazivă nou născuţilor, efectuează proceduri de diagnosticare şi crează planuri de tratament pentru nou-născuți. Este și persoana care asigură colaborarea cu specialiştii (medici cardiologi, neurologi, oftalmologi, specialişti în recuperare, ș.a.) în cazurile în care au fost diagnosticate diferite probleme. 

Care este rolul Medicului Pediatru ?

Medicul pediatru este un specialist care s-a pregătit, timp de 5 ani după rezidenţiat, în vederea tratării afecțiunilor copiilor din prima zi de viață până la majorat. Dificultatea acestei meserii constă în primul rând în faptul că pacienții nu sunt adulţi în miniatură, sunt entități cu individualitate medicală, caracterizată de o complexitate de manifestări la adaptarea la noul mediu. Este specialistul care monitorizează creşterea și dezvoltarea copilului în toate etapele vieţii, dar şi medicul care oferă îndrumare către alte specializări în cazul în care sunt depistate anomalii, boli, probleme de creştere şi dezvoltare. 

Între medicul pediatru şi părinţi trebuie să existe o colaborare strânsă, o relaţie bazată pe încredere. Rolul acestuia nu se limitează la diagnosticarea bolilor şi realizarea planurilor de tratament. Pediatrul este cel care oferă consiliere în primii ani de viață cu privire la creșterea şi îngrijirea micuţului, la crearea planului alimentar. Oferă părintelui informații detaliate cu măsurile ce trebuie aplicate în cazul unei afecţiuni, indiferent de tipul acesteia.

Lasă un comentariu