Sezonul rece – virozele respiratorii

Virozele respiratorii sunt cele mai des întâlnite patologii în sezonul rece. Se transmit de la om la om şi afectează pacienţii de orice vârstă. Infecţiile virale afectează atât căile respiratorii superioare cât şi pe cele inferioare.

Cum se transmit?

Virozele respiratorii se transmit de la o persoană infectată (ce prezintă simptome sau este asimptomatică) la persoane sănătoase pe cale aerului, prin picături de salivă şi secreţii (eliberate în aer în timpul strănutului) sau prin contact cu suprafețe infectate.

Simptome

Simptomele virozelor respiratorii sunt secreţii nazale apoase, mucoasa nazală inflamata, acestea sunt însoțite uneori de dureri de cap, oboseală sau chiar de temperatură. Tot în panoul clinic al virozelor respiratorii se întâlnesc dureri musculare, dureri de gât, dificultate la înghiţire, lipsa poftei de mâncare.

Când apelezi la medic?

În general, virozele trec de la sine în 10 zile de la debut, fără a necesita tratamente speciale. Este important ca de la debutul bolii pacientul să beneficieze de igienizare corectă a nasului, de hidratare corectă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume. În anumite cazuri, boala nu evoluează favorabil şi necesită asistenţă medicală. Când copilul are febră mai mult de trei zile, când febra este mai mare de 38 ℃ și cedează greu la antitermice, când secreţiile devin vâscoase şi greu de expectorat când apare dificultatea de respirație se impune vizită la medic.

Cum tratam?

Tratamente pentru viroze respiratorii sunt recomandate de medic, în funcție de particularități și de starea copilului. În schema de tratament pentru viroze respiratorii sunt incluse: antipiretice, antibiotice (în cazul de suprainfectare), expectorante, decongestionate nazale, antitusive, analgezice.

Cum prevenim?

Printre cele mai simple modalități de a preveni virozele respiratorii menţionăm: evitarea contactului cu persoane bolnave și menținerea unei igiene riguroase (spălarea pe mâini la intrarea în locuințe).

Lasă un comentariu