cabinet pediatrie galati

Laringita la copii

Laringita este o boală respiratorie, des întâlnită la copiii mici, ce se caracterizează prin inflamarea temporară a laringelui.

Cauze

Cauzele laringitei sunt diverse. Poate apărea datorită suprasolicitării corzilor vocale (ţipete, cântat, plâns intens şi prelungit), a iritaţiilor, a infecţiilor (virale sau bacteriene), reflux gastro-esofagian.

Simptome

l Laringita acută simplă, cea mai frecventă formă întâlnită, se caracterizează prin disfonie (răguşeală), disfagie ( dificultate la înghiţit), lipsa poftei de mâncare, tuse cu caracter lătrător şi, uneori, stare afebrilă sau subfebrilă ( 37-38℃).

l Laringita acută edematoasă, determinată de obicei de infecţii virale ce se poate încărca bacterian se caracterizează prin febră, nas înfundat, secreţii nazale, răguşeală însoţite uneori de pierderea temporară a vocii, tuse iniţiativă, insuficiență respiratorie, cianoză, oboseală.

l Laringita acută spastică este determinată de infecţii virale însă este favorizată de terenul atopic şi prezenţa polipilor (vegetaţii adenoide). Această formă se caracterizează prin senzaţie de sufocare, disfonie, tuse spastică, agitaţie, transpiraţie rece, dispnee. Boala debutează de obicei în timpul nopţii.

Apariție

Laringita este o boală frecvent întâlnită la copii mici cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani, însă poate apărea şi la bebeluşi şi copii mai mari.

Complicații

Complicaţiile ce pot apărea în cazul laringitei sunt:

l febră care nu cedează la antitermice;

l dificultate de respiraţie;

l apariţia de sunete ascuţite în timpul inspirului;

l salivă abundentă care se prelinge, mai mult decât în mod obişnuit;

l tuse spastică;

l febră mai mare de 39.4℃.

Tratament

Tratamentul pentru laringită este prescris de medic, în funcţie de starea pacientului şi cauzele afecţiunii. Poate consta în repaus vocal, hidratare adecvată, menținerea unui ambient cald și umed, și mai poate include tratamente cu antitermice, antibiotice și medicamente antiinflamatorii. În funcție se particularităţi se poate recomanda terapie cu aerosoli.

Prevenire

Laringita poate fi prevenită în cazul copiilor mici prin evitarea abuzurilor vocale, evitarea mediilor iritative ( în care se fumează), evitarea contactului cu persoane bolnave.

Lasă un comentariu