Sistemul imunitar

Sistemul imunitar este format dintr-un ansamblu de mecanisme și are rolul de a proteja organismul împotriva factorilor agresivi interni şi externi, de asemenea ajută corpul să se regleze la schimbările de mediu.

O imunitate puternică protejează împotriva diverșilor factori (bacterii, virusuri, inflamaţii) care pot cauza neplăceri. Rolul imunității nu se limitează la protecţie, având şi capacitatea de a răspunde când organismul este agresat.

Există mai multe tipuri de imunitate:

l înnăscută – cu care se naşte fiecare om;

l adaptivă – dobândită în timp, pe baza experiențelor (bolilor, infecțiilor) anterioare;

l pasivă – împrumutată de la mamă prin laptele matern;

l dobândită artificial – câştigată prin vaccinare.

Cum consolidezi imunitatea

Întărirea capacității organismului de a răspunde la acțiunea factorilor care pun în pericol organismul se face printr-un stil de viaţă sănătos ce combină: alimentaţie corectă, hidratare optimă, mișcare, odihnă şi atitudine pozitivă. Uneori sistemul imunitar este fortificat cu suplimente alimentare.

Alimentație

Studiile medicale au dovedit că alimentația are impact major asupra capacităţii organismului de a se apăra. Există o serie de microcurenţi, macronutrienți şi vitamine ce fortifică imunitatea. O dietă bogată în legume, fructe, pește, proteine de calitate, cereale și alte alimente cu conținut bogat de vitamine (precum C, A, B6, B9, B12, E, D), probiotice, ulei de peşte, minerale (cupru, fier, seleniu, zinc,) contribuie la dezvoltarea unui sistem imun puternic.

Suplimente alimentate

Când sistemul imunitar al copilului este slăbit (în perioade de convalescenţă şi boală) se pot lua suplimente alimentare. Acestea vor fi recomandate doar de medicul de familie sau medicul pediatru. Fiecare schemă de imunoterapie cu suplimente se realizează în funcţie de particularitățile pacientului şi a stării acestuia. Suplimentele pentru imunitate nu trebuie luate fără o recomandare precisă.

Lasă un comentariu